maanantai 26. joulukuuta 2016

VÄLIPÄIVÄHAASTE- MITÄS KUMMAA KOTILAISKAN JOULUPÖYDÄSSÄ OLI?

TÄMÄ ON JATKOA SALONMURREHAASTEELLE
                                                                   
 Me syörään puolilt päivin ain riiskryynipuuroo ja fäskynäsoppaa
sen jälkke käyrää saunas ja ku kaik on saunonu ruvetaa syömä varsinaist jouluateriaa
Ens alkku ol tarjol sallattii, siihe laiteta tääl päi rööpetterei, muuratterei sipulaa ja pottui ja mää tykkään laitta siihe kans omenaa ja maustekurkkuu ja soosin ol etikal maustettu franskankretaa joskus on ollu pelkkää kretafiilii mut kui nyt valittuu tommone fiinimpi kretasoossi ja oikeest se pitäs tehrä vissii vispkretast jä värjät rööpetteril vaalianpunaseks
Sallatin kans oli tarjol keitetyi munii, klasimestarinsillii, graaviiloht, sauhuloht ja silet nii ja rullasylttyy
Nii ja tiätyst oli keitetyi potui ja mont sorttii limppuu niiku pottulimppuu, hapantlimppuu ja vaaliaa setsuurii
Oon ruukannu terä kans tota sienisallattii ja nii tei nykki mut tul pikkase liia sualast
lämpimän ruakan oli sit pottu-, juuriska- ja muuratterilooraa. Tänä vuon teinkin ton muuratterilooran mannakryyneist ekä riiskryyneis niin ku yleensä tehrää ku simmost saa kaupastki valmiin ni mitä sitä ränttää ite ruveta tekemä.
Kinkkuu oli tietyste ja ain täytyy ol noit lihapullii oli sit mitkä tahas kalasit ja soosii oli kans
Ja mun poika ku oli kyläs tahros viel kaffet päälisiks ja mää tarjosin sen kans ruskioi piparkaakui jokka oli kruusattu ja sit olin leiponu rommi-kirsperikaakun ni sitä tarjosin kans.
Pöytää oli tällätty  pellavatuuki ja salvetitki ja sit oli oikke jalalliset klasit.

SAMA TARINA KIRJAKIELELLÄ
Syömme ain puolilta päivin riisipuuroa ja luumukeittoa, sen jälkeen käydään saunassa kun kaikki on saunoneet aletaan syömään varsinaista jouluateriaa.
Ensin oli tarjolla rosollia, se sisältää täällä päin punajuuria, porkkanoita, sipulia ja perunoita ja minä tahdon laittaa myös omenaa ja maustekurkkua ja kastikkeena oli etikalla maustettua ranskankermaa joskus on ollut pelkkää kermaviiliä mutta nyt valttiin tuollainen hienompi kermakastike ja oikeasti se pitäisi tehdä vispikermasta ja värjätä punajuurella vaaleanpunaiseksi
Rosollin kanssa oli tarjolla keitettyjä munia, lasimestarinsilliä, graavilohta, savulohta, lihahyytelöä ja kylki/mausterullaa
Niin ja tietysti oli keitettyjä perunoita ja monta lajia limppua niin kun perunalimppua, hapanlimppua ja vaaleaa joululimppua (hapanimelälimppua)
Tavallisesti teen myös dsienisalaattia ja niin tein nytkin mutta siitä tuli vähän liian suolaista.
Lämpimänä ruokana oli peruna- lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Tänä vuonna tein porkkanalaatikon mannasuurimoista enkä riisiryyneistä niin kun yleensä tehdään kun sellaista saa kaupastakin valmiina niin mitäö sitä kannattaa itse alkaa tekemään
Kinkku oli tietysti ja aina täytyy olla lihapullia oli sitten mitkä juhlat tahansa ja kastiketta oli myös.
Ja poikani kun oli kylässä tahtoi vielä kahvia jälkiruoaksi ja minä tarjoilin sen kanssa ruskeita piparkakkuja jotka olikoristeltu ja sitten olin leiponut rommi-kirsikkakakkua niin sitä tarjosin myös.
Pöytään oli laitettu pellavaliina ja lautasliinat ja sitten oli oikeen jalalliset lasit.

Täst meijän jouluruokatarinast saa sit vaa tehrä ATC- kortei nii mont ja kummossii vaa se inspiroittee tekemää. Mää käyn sit ain töitte jälkke tai enne ku menen töihi kattomas onk jottalai inspiraatioo tullu.
En tiedä kenen tekemä , mut taitaa olla jonkun vuoden joulukalenterin 7. luukku

4 kommenttia:

Funchis kirjoitti...

Hahaa, tässä sulle kuvaa teidän jouluaterianne valmisteluista. Eihän yhteen korttiin millään mahdu kaikki mikä teidän pöytäänne mahtui !

Funchis kirjoitti...

Ja hahaa uudelleen, tein päivän kortteina vielä pari ruokakorttia innoittamanasi.

Sisko kirjoitti...

Hienoja kortteja sulla ja Funchiksella!
Mun tulkinta näistä välipäivistä nähtävissä Silpputehtaalla

Sisko kirjoitti...

No niin! Paljastu sitte kaikille mun keskittymiskykyni. Kyllä mulla semmonenkin jossain on piilossa. On meinaan nähty! SAVONMURRETTA!!?? Johan se ois pitäny mun tajuta ihan murteestakin. Toi länsisuomen murrealuae on mulle tuttu ja rakas ihan synnynnäisesti. Mun isä on Porista lähtöisin. Itse olin vuosia työssä jossa alueisiini kuului Eura, Laitila, Salo...Ja Raumalla on mun paras ystävänikin ja ihan syntyjään sieltä. Siis en yhtään nyt keskittynyt lukiessani.
Laitoin jo paperille "Kotilaiskan hölskypaprikan". Tollaset vähän rupasahtaneet mä laitan yleensä pataan, mutta nyt ei ole mitään lihapatoja suunnitteilla kun ollaan korvanlehtiin asti täynnä kinkkua vaikka sitä ei edes paljon hankittu.
Hyvää loppuvuotta ja onnentäyteistä vuotta 2017!